ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΩΝ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΕΝΗΣ ΣΒΟΡΩΝΟΥ (2015)
Ιστοσελίδα
Ελένη Σβορώνου

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας, αρθρογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εκπαιδεύτρια δημιουργικής γραφής.

Εξερευνήστε τα βιβλία της, μάθετε για τις διάφορες θεματικές ενότητες που καλύπτει, και εξερευνήστε τις συνεντεύξεις και τα άρθρα της.

https://elenisvoronou.wordpress.com/

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Μια και τα τρία «μυστικά» του βιογραφικού μου θα μπορούσαν να γίνουν δεκατρία και να αποκαλύψουν ένα σωρό τέτοιες μικρές λόξες και παραξενιές, τι να κάνω κι εγώ, αντί να τις ξορκίζω και να παριστάνω τον κανονικό και δυνατό άνθρωπο, τις έκανα ιστορίες.

Για να δανειστώ και να δανείσω μορφές ύπαρξης, να ζήσω την περιπέτεια, να πλάσω κόσμους με άλλα λούνα πάρκ, όπου οι ρόδες γυρίζουν γρήγορα, ανάποδα, πετούν, περπατούν, κολυμπούν, αγαπούν και παρηγορούν, προσφέρουν αυτό που θέλει ένα παιδί για να μεγαλώσει!

Κι ύστερα ο γραφιάς βρήκε κι άλλους συνοδοιπόρους. Είναι πολλοί αυτού που θέλουν να εξερευνήσουν τις άπειρες εκδοχές του κόσμου μας. Στα μαθήματα δημιουργικής γραφής πλάθουμε κόσμους με ρίζες στην παράδοση του παιδικού βιβλίου αλλά και στο παρόν και στο μέλλον του.

Για να ριζώσει η γραφή μας στην παράδοση το παιδικού βιβλίου, θέλει διάβασμα. Ο γραφιάς πρέπει να δει πως έγραψαν οι άλλοι, οι κλασικοί και οι μοντέρνοι κλασικοί. Να διαβάσει πάλι τα παλιά αγαπημένα παιδικά και εφηβικά βιβλία με το κριτικό βλέμμα. Έχει περιέργεια, να δει πώς γράφουν οι σύγχρονοι, πώς φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες, τι προτείνουν στα σημερινά παιδιά που έχουν μια εντελώς διαφορετική σχέση με το βιβλίο. Κι έτσι ήρθε η κριτική. Που στην ουσία είναι κάλεσμα σε συζήτηση για τα θέματα που ανοίγει ένα βιβλίο. Η γραφιάς έγινε «κατάσκοπος βιβλίων» για να αναφέρω ένα από τα πρόσφατα βιβλία που μου άρεσαν πολύ!

Ιστορίες όμως για παιδιά και εφήβους δε φτιάχνεις μόνο μέσα από τα βιβλία. Μπορείς να στήσεις εμπειρίες, κόσμους και περιπέτειες και με άλλους τρόπους. Έτσι ο γραφιάς δανείζεται και τα εργαλεία του παιδαγωγού, του σκηνοθέτη, του αφηγητή, του δασκάλου και του εξερευνητή της φύσης και στήνει εμπειρίες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Γιατί η φύση είναι το μεγαλύτερη μυστήριο, μια περιπέτεια δίχως τέλος και πλέον έχει γίνει κι ένα μεγάλο εργαστήριο πειραμάτων.