ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΩΝ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ (2007-2008)
Ντοκιμαντέρ | Ταινία

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ένα μικρό ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της βυζαντινής εικονογράφησης.

Βούτηξα στα βαθιά ξεκινώντας με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Φώτη Κόντογλου. Η γνωριμία με την κόρη του, Δέσπω Κόντογλου και τον σύζυγό της Γιάννη Μαρτίνο ήταν καθοριστική για την απόφασή μου να κάνω το ντοκιμαντέρ.

Άρχισα την έρευνα στην βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής με την βοήθεια της Αναστασίας Ευθυμίου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας στην βυζαντινή Αρχαιολογία. Εντόπισα τις πηγές για βιβλιογραφία και μέρη που έπρεπε να μελετηθούν. Γνώρισα αγιογράφους, εμπόρους ειδών αγιογραφίας, επισκέφθηκα μουσεία και κυρίως διάβασα κείμενα του Φώτη Κόντογλου.

Στην συνέχεια εντάχθηκε μαζί μου ένας φίλος, έμπειρος στα ντοκιμαντέρ. Αρχική ιδέα ήταν να δώσουμε στην κάμερα και το μικρόφωνο μας την δυνατότητα να ανεβαίνει σε σκαλωσιές, να επισκέπτεται χώρους εργασίας αγιογράφων και να καταγράφει την δική τους τοποθέτηση απέναντι στην ζώσα βυζαντινή ζωγραφική. Πλάθοντας το σενάριο όμως καταλήξαμε στο ότι η ταινία ενδιαφέρεται περισσότερο να προσεγγίσει σημερινές προσωπικές ιστορίες σχετικές με την βυζαντινή τέχνη. Έτσι επιλέξαμε θεματικές ενότητες με τα αντίστοιχα πρόσωπα και δομήσαμε την ταινία:

  • Αρχικά την εισαγωγή του ντοκιμαντέρ με λίγες πινελιές από την πρόσφατη ιστορία μας στη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Κατοχή
  • Ένα μικρό αφιέρωμα στα ίχνη που άφησε ο Φώτης Κόντογλου με την βοήθεια του συγγραφέα και ζωγράφου Γιώργου Κόρδη, όπως επίσης και με τις μαρτυρίες της κόρης του και του γαμπρού του κυρ Φώτη
  • Ταξιδέψαμε μαζί με τον Γιώργο Κόρδη μέχρι την Κολοκυθιά, ένα μικρό χωριό κοντά στη Λαμία όπου και καταγράψαμε την αγιογράφηση ενός μικρού ιερού ναού. Αξέχαστο βίωμα ανάμειξης του συνεργείου των αγιογράφων με το κινηματογραφικό μας συνεργείο
  • Γνωριμία και καταγραφή του ιδιαίτερου τρόπου εργασίας και βιοπορισμού δύο αδελφών, του Άγγελου και του Αλέξανδρου Αλιμπέρτη, που συνδυάζουν την κατασκευή φιγούρων καραγκιόζη στο θέατρο σκιών, καθώς και την αγιογράφηση ιερών ναών με το βυζαντινό σύστημα
  • Την επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης βυζαντινών εικόνων του Μιχαήλ Λαρεντζάκη στη Χαλκίδα

Ανακαλύψαμε την χαρά που προσφέρει η βυζαντινή εικονογράφηση σε ανθρώπους που έχουν αφιερωθεί με πάθος και παράλληλα είδαμε τον βιοπορισμό τους μέσα από αυτήν.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Γεώργιος Κόρδης
Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Ιστορικό τομέα και το μάθημα Εικονογραφία (Θεωρία & Πράξη). Συγγραφέας και αγιογράφος.

Δημήτριος Κωνστάντιος

Διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, Γεν. Γραμματέας Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρίας, μέλος Εικαστικού Επιμελητηρίου, διδάκτωρ Παν. Αιγαίου, τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, διδάκτωρ Παν. Ιωαννίνων στην Φιλοσοφική Σχολή, απόφοιτος Παν. Ιωαννίνων (Κλασσικές Σπουδές), Απόφοιτος Παν. Αθηνών (Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

Παντελής Β. Πάσχος
Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Αγιολογίας και Υμνολογίας, συγγραφέας δοκιμίων και λογοτεχνικών κειμένων, γνώριμος του Φ. Κόντογλου με εξειδίκευση στο έργο του.

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Χρ. Ευθυμίου

Λέκτορας Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Θεολογίας, τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, τομέας Κανονικού Δικαίου και Βυζαντινής Θεολογίας από τον Θ’ αιώνα και βιβλικών Σπουδών και πολιτιστικού βίου της Μεσογείου.

Αναστασία Γ. Ευθυμίου
Πτυχιούχος στην βυζαντινή Αρχαιολογία.

Η πρώτη έκδοση του ντοκιμαντέρ διάρκειας 68 λεπτών προβλήθηκε στο Doc Market του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 21 ΑΙΩΝΑ τον Μάρτιο του 2008.